KLIMAET KALDER: Vi har ikke tid til tomme ord

14. august 2019

Afgifter på flytrafik, en million elbiler på vejene, mange flere huse i træ, færre dyrkede marker og mere skov og vild natur. Det er alt sammen initiativer i Radikale Venstres grønne plan.

Vil man løse klimaudfordringen, må man have modet til at sætte ambitiøst ind, mener Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard.

”Det er ikke nok med ord. Vi er nødt til at turde handle, og det skal være nu”, sagde han da den radikale klimaplan blev lanceret i foråret.

GRØN FLYVETUR

Flytrafik er blandt synderne, når det kommer til klimaforandringerne. En flyvetur er nemlig dyrt på CO2-budgettet.

Derfor er netop fly også en omdebatteret transportform, som Radikale Venstre nu er klar til at lægge afgifter på, lige som man har gjort i en række andre lande.

Konkret lyder forslaget, at alle fly, der letter fra Danmark, skal pålægges en særlig CO2-afgift på 250 kroner per ton CO2, flyet udleder. Derfor vil der også være en økonomisk fordel for de flyselskaber, der med hjælp fra teknologi er i stand til at bruge mindre brændstof.

”Vi lever heldigvis i en åben verden, hvor folk har lyst til at rejse. Og det hverken tror eller håber jeg på, der bliver mindre af i fremtiden. Målet for os er at belønne de selskaber, der investerer grønt – og ikke beskatte så danskerne holder op med at rejse”, siger Morten Østergaard.

Pengene, som en flyafgift kan indbringe, vil Radikale Venstre blandt andet bruge på at dyrke langt mere skov, fordi træer er et af de mest effektive midler mod global opvarmning, fordi de optager CO2. Estimatet lyder, at man hvert år vil kunne bruge 300 mio. kr. på at rejse ny skov. 

 

LÆS HELE KLIMAUDSPILLET HER