Coronavirus har med et fingerknips ændret situationen på det danske arbejdsmarked. En brat omvæltning med arbejdsløshed og bekymring for tusindvis af danskere. Det kræver politisk handling, så der er fodfæste at få for dem, som sendes ud i ledighed af corona-krisen. Derfor foreslår Radikale Venstre en akut forbedret beskæftigelsesindsats med fokus på uddannelse og virksomhedsnær opkvalificering, som skal i gang nu og inden de mange hjælpepakker udfases.
På få måneder er livet vendt på hovedet for tusindvis af mennesker. Omkring 48.000 har mistet jobbet siden marts. Ledigheden er vokset med 36 pct. og der er nu omkring 180.000 mennesker der står uden job. Særligt hårdt går det ud over ufaglærte og mennesker med ikke-vestlig baggrund.
Endnu flere er usikre på om de kan vende tilbage når de midlertidige hjælpepakker ophører. Unge i færd med at afslutte uddannelse kigger ind i en usikker start på arbejdslivet. Og så er der selvstændige, som har en forretning uden omsætning, samt udlændinge som ikke ved, om midlertidige ændringer i deres ansættelsesophold betyder, at de mister retten til ophold i Danmark. Mange bekymrer sig. Må mine drømme sættes på hold? Mister jeg kontrollen over min egen situation?
Det er virkelige problemer, som kræver politisk handling. Nedenfor præsenterer vi vores konkrete bud.
Akut håndsrækning til ledige
Her og nu er der brug for en ekstraordinær håndsrækning til de mange der bliver ledige, som resultat af corona-krisen. Det gælder særligt ufaglærte, faglærte og unge, som afslutter deres uddannelse.
Mennesker med den svageste tilknytning til arbejdsmarkedet skal vi gribe, før de falder ved at undgå, at de ender i langvarig ledighed.
Derfor vil vi sikre, at de holdes i tæt kontakt med virksomheder og arbejdsmarked.
Derfor foreslår vi følgende midlertidige tiltag som skal gælde resten af 2020:
1: Styrk lediges kontakt med virksomhederUnder normale omstændigheder er virksomhedspraktik og løntilskud indhegnet for at de ikke skal fortrænge almindelige jobs. Under normale omstændigheder er det også fornuftigt.
Men i denne tid skal vi lempe på reglerne for at gøre det nemmere for ledige at beholde eller skabe tilknytning til arbejdsmarkedet.
Det kan vi gøre ved at:
2: Udvid voksenlærlingeordningen
Corona-krisen viser endnu engang, at ufaglærte er de mest udsatte når krisen rammer. De mærker ledigheden hurtigst og hårdest. Derfor skal vi gøre det lettere for ufaglærte ledige at blive faglærte. Det vil stille dem bedre, hvis en ny krise rammer.
Med voksenlærlingeordningen kan ledige ufaglærte blive faglærte med offentligt tilskud. Det gode ved ordningen er, at den ledige bliver opkvalificeret i et forløb med tilknytning til en arbejdsgiver.
Derfor foreslår vi at:
3: Hjælp nyuddannede på vej
Vejen til det første job kan være svær at finde. Selv under den nylige jobfest var ledigheden relativt høj for nyuddannede. En krise gør det ekstra svært at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, og ledigheden risikerer at bide sig fast. Derfor skal nyuddannede have en ekstraordinær håndsrækning i 2020. Vi foreslår at:
4: Muliggør selvvalgt uddannelse under ledighed
I nogle overenskomster er der ret til selvvalgt uddannelse. Dog gælder retten kun, når man er i beskæftigelse. Men de ledige, som via deres overenskomst har bidraget til de kompetencefonde, som betaler, bør kunne benytte tilbuddet, også ved ledighed.
Vi foreslår, at
Hjælp til de glemte
Da hjælpepakkerne blev rullet ud var der nogle, som blev glemt. Udlændinge, som mister deres opholdstilladelse eller muligheden for at søge om permanent opholdstilladelse fordi de bliver uforskyldt ledige. Danskere, som ønsker familiesammenføring med deres udenlandske ægtefælle. Eller selvstændige, som har mistet deres forretning og indtægt, men ikke var medlem af en a-kasse, fordi reglerne gjorde det omsonst.
Det er på tide, at vi spænder sikkerhedsnettet ud under de ledige, som hidtil er blevet glemt, og som ellers risikerer et frit fald.
5: Skab tryghed om familiesammenføring og permanent ophold
Hvis corona-krisen medfører, at udlændinge mister deres arbejde, kan det samtidig gå ud over deres mulighed for at opnå permanent opholdstilladelse. Ligeledes kan danskere, der ønsker at få familiesammenføring med deres udenlandske ægtefælle, få vanskeligt ved at opfylde kravet om beskæftigelse, hvis de mister deres job. Det er ikke rimeligt i en situation, hvor vi på andre områder har anerkendt at den pludselige krise betyder, at man i særlig grad ikke selv er herre over sin beskæftigelsessituation. Fx har et enigt Folketing på den baggrund forlænget dagpengeperioden og 225-timersregelen midlertidigt og ekstraordinært.
Derfor foreslår vi, at
6: Giv udlændinge på erhvervsordninger en chance for at blive
Udenlandske ansatte i danske virksomheder, skal have sikkerhed for, at de ikke mister deres opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, fordi de midlertidigt må gå ned i løn eller lignende. Derfor foreslår vi, at
7: Åben døren til arbejdsmarkedet for alle flygtninge
Flygtninge og deres sammenførte familiemedlemmer sidder yderst på arbejdsmarkedets bænkerækker. Det er spild af menneskelige ressourcer og dårligt for integrationen. Derfor blev partnerne enige om at etablere integrationsgrunduddannelsen (IGU) tilbage i 2016. Et forløb som kombinerer praktik og uddannelse. IGUen har været en succes. Deltagerne er i vidt omfang blevet rustet til at få et job. Virksomheder har fået appetit på at ansætte flygtninge.
Men ikke alle flygtninge har adgang til IGU. Med finanslovsaftalen blev vi enige med regeringen om, at IGU skal udvides så flere flygtninge kan få en trædesten til job. Corona-krisen bør være en anledning til at sætte handling bag den aftale. Ellers risikerer vi, at den gode udvikling mod flere flygtninge i jobs går i stå. Derfor foreslår vi, at:
8: Giv selvstændige frit lejde til at indtræde i a-kasse
Corona-krisen har ramt mange selvstændige og freelancere hårdt på deres forretning og livsgrundlag. En del af dem er ikke forsikret i en a-kasse, fordi reglerne kræver, at man nedlægger din virksomhed for at få adgang til dagpenge.
Naturligvis er det selvstændiges eget ansvar at forsikre sig mod ledighed. Men i en ekstraordinær situation foreslår vi, at:
Tænk nyt: Forandring der ruster os til fremtiden
Denne krise følger et mønster, vi har set før: Udsatte grupper på arbejdsmarkedet bliver hårdere ramt af ledighed end andre. Ufaglærte job forsvinder. Nogle job ændrer sig på den anden side. Det er oplagt, at vi bruger krisen til at skabe de store forandringer, som vil ruste alle til et arbejdsmarked i forandring.
Behovet for opkvalificering har aldrig været større, og derfor skal vi bruge anledningen til at tænke nyt, og skabe bedre muligheder for uddannelse hele livet.
9: Uddannelse hele livet
Uddannelse blive desværre stadig i vidt omfang opfattet som noget, vi gør først i livet, og lader bag os, når vi træder ind på arbejdsmarkedet. Men hvorfor egentlig det? At finde nye veje at gå skal være muligt for os alle gennem hele livet – og det kræver, at vi ser uddannelse, som noget der er en naturlig del af arbejdslivet.
I dag er efteruddannelse skævt fordelt mellem grupper, og vi har et meget komplekst system med et utal af aktører, og en jungle af regler og puljer gør det svært at navigere i. Kun 3 pct. af offentlige uddannelsesmidler går til efteruddannelse.
Vi foreslår: