Johs. Poulsen:
Lokalpolitik er fundamentet, der holder tingene sammen i stormvejr

Johs. Poulsen blev valgt til Herning Byråd i 1981. Han har stået i spidsen for den rivende udvikling, som byen har været igennem på kultur- og sportsområdet. Det har han for nyligt skrevet en storsælgende bog om. Vi tog en snak med Johs. Poulsen om de 40 år i byrådet, og om betydningen af stærke kommunalpolitikere, når det stormer om folketingsgruppen.

Af Asger Hagelund & Nathalie Kold-Hansen

Du har for nyligt udgivet en bog om Herning. Hvad var din motivation for at skrive den?

”Jeg synes desværre, at det ofte bliver glemt, hvor væsentligt lokalpolitik er. Jeg har altid haft det synspunkt, at den lokalpolitiske arena er en vigtigt del af partiets fundament, som gør, at vi ikke bliver blæst omkuld, når de politiske storme blæser. Her tænker jeg på det demokratiske aspekt, hvor det gør en forskel, at vi møder vælgerne og politiske modstandere i øjenhøjde. Det er med til at afdramatisere mange ting, og gør politik mere ægte og realistisk. Men jeg tænker også, at en stærk lokalpolitisk forankring, kan give partiet et andet ben at stå på, når der er uro omkring folketingsgruppen”.

 

Har politik forandret sig i den tid, hvor du har været aktiv?

”Det vil jeg mene. Kulturen i politik både lokalt og på landsplan har ændret sig. Jeg synes vi oplever mere populisme og mindre tolerance og forståelse for hinanden end tidligere. Jeg er ikke vild med at score billige point på kort sigt, men jeg går efter de visioner, som jeg tror på”.

Hvordan har Herning udviklet sig i de år, hvor du har været medlem af byrådet?

”Herning er præget af at være en ung by med mange tilflyttere, hvor vi fokuserer mere på at kigge fremad, end at se os tilbage. Byen er gået igennem en fantastisk udvikling, som jeg har haft den store fornøjelse at være en del af. Ikke mindst fordi jeg næsten i 30 år har haft ansvaret for Kultur- og Fritidsområdet. Det at vi har mere fokus på iværksætteri, samt kultur-, fritids- og sportslivet, har været en game-changer for kommunens udvikling.”

Hvornår begyndte I i byrådet at fokusere på kulturen som drivkraft for byudvikling?

”Allerede i mine første år i 1980’erne var jeg ivrig efter at understrege, at hvis vi satsede på kulturlivet, så kunne det skabe et stærkt image af kommunen. Det blev meget debatteret op igennem 90’erne, men da Lars Krarup (V) blev valgt som borgmester, besluttede vi os for at ændre kurs.

Vi tog de første skridt til det, som skulle blive til MCH (MCH-koncernen består af et Messecenter, Kongrescenter, Arena og Jyske Bank Boxen. MCH er et af Skandinaviens største oplevelsescentre og med ca. en million besøgende om året, red). Internt i kommunen ændrede vi omkring år 2000 den forvaltningsmæssige struktur. Her gjorde vi blandt andet byplanudvalget og kultur- og fritidsudvalget til nye spydspidser i udviklingen af Herning. Disse områder blev frontløbere i byudviklingen.”


Hvad er du mest stolt af?

”Hvis jeg må fremhæve to ting, så vil jeg pege på aftalen om det politiske arbejdsgrundlag, som vi indgik, da Lars Krarup (V) tiltrådte som borgmester. Her satte vi klare sigtelinjer, som understøttede den fremadrettede udvikling, hvilket blandt andet omfattede hele projektet omkring det vi i dag kender som Messecenter Herning (MCH-arenaen).

Et andet punkt i aftalen var bydelen ”Birk” i det østlige Herning. Her ligger der i dag en lang række uddannelsessteder og kultursteder, som takket være aftalen har været igennem et større løft”.

Har du nogle gode råd til andre kommende politikere?

”Vi er jo alle forskellige. Jeg vil sige: Gør hvad der føles rigtigt for dig. Men undgå at bære nag. Med medierne i dag, vil man uden tvivl opleve ting, som er direkte urimelige, og taget ud af en kontekst. Specielt når man er radikal, er der mange fordomme, som afspejler sig i debatter. Den slags ting skal man forsøge at have en teflon overfor. Gå i seng, glem det, og stå op med et nyt syn, og sig i dag er en ny dag. Jeg tror også på, at politikere i dag skal blive bedre til at ville bevæge sig et sted hen, fordi de mener det er den rigtige beslutning, mere end at gå efter hvad andre mener.

Jeg har i min tid i byrådet mødt meget modstand, når jeg har foreslået nye initiativer. Èn af dem var idéen med at flytte biblioteket mere centralt ind i byen, og skabe et sted, hvor også unge syntes det var spændende at komme. Den idé var ikke særlig populær til at starte med, men i dag er der kommet dobbelt så mange brugere, og det er blevet til byens kulturelle fyrtårn”.Profil: Johs. Poulsen

Alder: 65 år

Uddannelse: Uddannet lærer fra Herning Seminarium

Politisk karriere:
Medlem af byrådet i Herning Kommune (1982 - nu) Folketingsmedlem Radikale Venstre (2005 - 2011)

Forfatter Bogen ”40 år i Hernings tjeneste” udkom i marts 2021

Andet:
Tidl. formand for Idrættens Analyseinstitut

Næstformand i HEART (Herning Museum of Contemperary Art)

Næstformand i Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt´s Museum

Næstformand i Deep Forest Art Land - Skovsnogen

Tidl. bestyrelsesmedlem i Fonden Århus 2017

Næstformand i Midtjysk Skole- og Kulturfond