Marianne Jelved: ”Nu giver jeg ansvaret videre”

Marianne Jelved har efter 33 år på Christiansborg valgt, at hun ikke stiller op til næste folketingsvalg. I den anledning fortæller hun her om fortiden, nutiden og fremtiden, som hun ser den for Radikale Venstre.

Af Emma Askov

Politisk leder for Radikale Venstre, økonomiminister, kulturminister, folkeskolelærer, kvinden med håndtasken – Marianne Jelved har udfyldt mange roller på Christiansborg. Og hendes tid i Folketinget har gjort hende til en rollemodel for mange i og udenfor Radikale Venstre.

Hvordan var din første dag på Christiansborg?

”Der er to første dage. Jeg kom der jo meget, da jeg var medlem af Radikale Venstres forretningsudvalg, hovedbestyrelse og så videre.”

Det var nemlig tilbage i 1982, at Marianne Jelved startede med at komme på Borgen. Men små fem år senere blev Marianne Jelved – tre dage efter sin 44 års fødselsdag – den 8. september 1987 valgt som folketingsmedlem for Radikale Venstre. Hvilket hun har været lige siden.

”Men anden gang, jeg kom der for første gang, var da jeg blev valgt som folketingsmedlem. Der var det fuldstændigt anderledes at gå op af den store trappe, fordi det gik op for mig, at nu var det mig, der havde ansvaret for – sammen med de andre radikale – at videreføre partiet, i den ånd som partiet var skabt, og i den ånd partiet har udviklet sig i. Det gik lige pludselig op for mig, at jeg havde et ansvar, som jeg ikke på samme måde havde haft før. Nu var det mit navn inde i messingrammen, på min plads i folketingssalen. Det var nyt. Det var helt nyt. Det glemmer jeg simpelthen ikke, det øjeblik det gik op for mig, hvad de vil sige, at have et ansvar. Nu synes jeg, at jeg har givet ansvaret videre.”

Det med ansvaret, skal vi nok komme tilbage til senere.

At Marianne Jelved ikke er på stemmesedlen ved næste folketingsvalg kom måske som en overraskelse for nogle, men ikke for hende selv.

Du har jo valgt ikke at stille op til næste folketingsvalg, hvordan kom du til den beslutning?

”Vi har jo haft et forløb med udskiftning af ledelsen, og nu er det endt sådan, som jeg gerne vil se det. Og så kan jeg lige så godt sige, at Radikale Venstre klarer sig selv.”

Marianne Jelved taler her om Sofie Carsten Nielsen som Radikale Venstres nye politiske leder, støttet af næstformændene Martin Lidegaard og Andreas Steenberg.

Og var det en svær beslutning?

”Det synes jeg ikke. Jeg har jo vidst, at alting har sin ende. På et eller andet tidspunkt skal man jo stoppe. Så det har jeg været afklaret med.”

Hvilken politisk sejr vil du altid huske?

Først er Marianne Jelved helt stille. Men så begynder hun at grine. Så indleder hun med ordene:

”Da vi i 90’erne konstaterede, at vi nu både havde overskud på de offentlige budgetter, og på samhandlen med andre lande, samtidig med at vi havde mindre og mindre arbejdsløshed og stigende beskæftigelse. Man havde en opfattelse den gang, at enten havde man overskud på budgetterne og havde høj arbejdsløshed, ellers var det omvendt. Men SR-regeringen skabte en politik, der gjorde, at vi kunne få et overskud på tre områder. Det var der ikke en økonom, der havde troede på. Men vi gjorde det.”

Det leder os til at snakke om Radikale Venstres værdier. For Marianne Jelved er det meget klart samarbejde, både når man er med i eller udenfor regeringen:

”Det er efter min opfattelse en del af det at være radikal. Du skaber dig hele tiden et netværk og fornyer det. Du har altid brug for nogle flere end dig selv, og nogle flere end dit eget parti. Der er ikke noget parti, som har 90 mandater for sig selv. Vi har det kun, hvis vi samarbejder på tværs af partiskellene.”

Marianne Jelveds politiske karriere kort fortalt

1982-1985: Viceborgmester i Gundsø

1990-2007: Politisk leder for Radikale Venstre

• Lagde linjen for Radikale Venstre i 20 år

1993-2001: Økonomiminister i SR-regeringen:

• Arbejdsmarkedspensionsløsning, så man var sikret mere end folkepensionen

• Økonomisk politik, der gav overskud på økonomien og sænkede arbejdsløsheden

• Fastkurspolitik, den danske krone er låst fast til euroen

2012-2015: Kulturminister

• Mere læsning for børn på bl.a. biblioteker

Nu: Skoleordfører, folkeoplysningsordfører, kirkeordfører, ordfører for frie skolereformer

Hvilke værdier, udover samarbejde, synes du, der er gennemgående for Radikale Venstre?

”Det er internationalisering. Allerede da vi blev dannet i 1905, blev vi jo kaldet europæerne”

Det er ikke eneste gang, Europa kommer op i interviewet. Jeg spørger ind til Danmarks største udfordring, og overraskende nok svarer Marianne Jelved hverken klima- eller flygtningekrisen:

”Jeg er meget øm over udviklingen i EU. Det kan også ærgre mig lidt, den måde vi har fået EU-udvidelsen til at ske. Vi har ikke været gode nok til at stille nogle krav om, hvad det er for nogle politiske kendetegn, der er ved et medlemskab i EU. Der synes jeg Polen og Ungarn altså er skuffende. Det er faktisk rigtig svært at gøre noget ved det. Fordi mange af de beslutninger, der i givet fald skal træffes, skal træffes i enstemmighed. Jeg tror virkelig, der skal nye generationer til fra både Polen og Ungarn, før vi får nogle mærkbare ændringer.”

Men for Marianne Jelved har EU, trods sine udfordringer, stadig succeshistorier, som hun også kan sole sig i. Som så fint kombinerer de radikale værdier om ansvar og samarbejde:

”Til gengæld er jeg dybt imponeret af de tre baltiske lande, som virkelig er kommet godt fra start. Og jeg er glad over, at Danmark med Hans Hækkerup som forsvarsminister påtog sig at hjælpe især de tre baltiske lande. Det var en meget stor succes, at vi kunne hjælpe dem på den måde. Det er sådan en solstrålehistorie. Og jeg glemmer ikke, at jeg fik ros af den tyske finansminister, som virkelig var glad for at kunne sige, at det ikke kun var Tyskland, der lagde en masse penge på bordet for at hjælpe EU i gang. Det var jo en sejr for ham, at vi var nået dertil. Så han delte danskernes glæde fra en lidt anden vinkel. Det viser jo også, at vi har brug for hinanden”

Nu vender vi tilbage til det med at give ansvaret videre. Det er ingen hemmelighed, at Radikale Venstre har været igennem et turbulent år. Men Marianne Jelved ser lyst på den nære fremtid for partiet:

”Den treenighed i ledelsen, som der nu er med Sofie Carsten Nielsen, Andreas Steenberg og Martin Lidegaard, er den jeg arbejder for. Og nu lykkes det. Og jeg tror de tre supplerer hinanden rigtig, rigtig godt med deres styrkeområder og deres erfaringer. Det giver mig virkelig ro. For nu tror jeg på, at det virkelig kan lade sig gøre: At føre den kultur som radikale har været kendt på, samarbejdskulturen, videre. Det at man kan have tillid til hinanden på tværs af partier, på tværs af ordførerskaber og så videre. Sådan som jeg selv har haft det i alle de år, jeg har været herinde.”

Og med det positive fremtidssyn skal vi også lige vide, hvad Jelved ser sig selv lave i fremtiden.

Hvad ser du mest frem til at bruge din tid på, når du ikke er folketingsmedlem længere?

”Jeg glæder mig til at få sat mine bøger i orden. De er bare sat ind på hylden, hvor der var en plads, når der kom en bog. Så jeg glæder mig virkelig til at få ordnet mine bøger.”